Hvorfor refinansiere smålån og kredittkort

Man behøver ikke lete lenge for å finne en ekspert som klart og tydelig mener at du bør refinansiere dyre smålån og kredittkort. Faktisk skal du nå få lese om noen som mener at du bør gjøre nettopp dette! Men er det noen grunn til å ta opp et nytt forbrukslån, hvis man allerede har gjeld? Ja, for hvis den gjelden du har i dag koster deg unødvendig mye, så er det absolutt nødvendig å refinansiere.

Derfor refinansierer nordmenn

Å refinansiere gjør man enkelt forklart for å spare penger. Det betyr at du kan gjøre det selv om du ikke nødvendigvis har betalingsproblemer, men fordi du rett og slett vil betale mindre i renter og gebyrer. Refinansiering kan man gjøre med alle typer lån – boliglån, billån og forbrukslån.

Alt du behøver å gjøre er å ta opp et nytt lån på tilsvarende sum som du har i gjeld fra før av (for eksempel ved å øke rammen på boliglånet). Dette er altså spesielt gunstig å gjøre hvis man har dyre smålån eller kredittkortgjeld man ikke rekker å betale ned med det første. Dette fordi disse to lånetypene har et rentenivå som er urovekkende høyt, og som man kan redusere betraktelig ved å refinansiere.

Når bør man ikke refinansiere?

Det finnes også situasjoner eller scenarier der man ikke har behov for å refinansiere egentlig. Det kan for eksempel være i tilfeller ala dette:

  • Man skal betale ned gjelden innen noen måneder, og følgelig vil refinansiering bli mer kostbar ettersom man må betale etableringsgebyr for det nye lånet.
  • Man allerede har en såpass god rente på lånet at det ikke er noe stort å spare på å refinansiere.
  • Man allerede har betalingsanmerkninger eller inkasso. Da vil refinansiering være vanskelig, eller umulig.

Refinansiering er altså ikke alltid nødvendig, og her må man selv vurdere om det er noe å spare på et bankbytte. Det beste alternativet vil oftest være å forhandle med nåværende bank, ettersom man da slipper å betale etableringsgebyret på nytt i en ny bank.

En enkel løsning som passer for alle

Refinansiering kan spare deg for mye penger. Spesielt dersom du har dyre smålån og kredittkortgjeld som koster skjorta. Da er det viktig å samle denne gjelden under et nytt og billigere lån så fort som mulig. Men det er ikke alltid man bør refinansiere. Dette gjelder blant annet hvis man straks har nedbetalt gjelden. Da vil man nemlig måtte betale et etableringsgebyr for bare noen måneders nedbetaling, og vil kanskje ikke spare noe på refinansieringen.

Ekstern kilde: PENGER.NO