Smålån til de hverdagslige utgiftene

Det er dyrt å bo i Norge, samtidig som vi ligger blant de høyeste på lønnsstigen i verden. Allikevel er det nok mange som måned etter måned merker at pengene ikke strekker til. Med lån til både bolig og studier, kanskje har man barn i tillegg, og utgifter som man bare er nødt til å betale. Hvis økonomien i perioder er trang, kan det løse seg med et smålån for at man skal ha råd til det man trenger.

Smålån behøver ikke være så dyrt

Disse smålånene, populært tidligere kalt for SMS-lån, har et meget negativt rykte. Dette fordi de blir sett på som svært dyre lån som nærmest kommer til å ødelegge økonomien din. Det kan være tilfelle, dersom du ikke behandler lånet på riktig måte.

Et slikt lån har nemlig relativt høy effektiv rente fordi det er meningen at man skal betale tilbake innen kort tid. For eksempel 1-6 måneder er vanlig nedbetalingsperiode. Ettersom lånesummene ofte er små, blir ikke den totale summen i form av renter og gebyrer heller så stor i løpet av den korte perioden.

Hva kan du låne til?

Smålån blir som oftest brukt til nedbetaling av hastegjeld, en regning på for eksempel tannlege eller bilverksted, og øvrige uforutsette utgifter. Mange velger å dekke dette med et kredittkort, men kanskje har man ikke et slikt kort eller ønsker å betale ned de lånte pengene over lengre tid.

Det finnes ikke noen regler for hva du kan bruke de lånte pengene til. Det er kanskje ikke nødvendig å nevne at det bør være noe fornuftig, men det får være opp til enhver å vurdere hva som er fornuftig. Banken har ikke noe med hva du låner penger til, og det har heller ikke vi.

Konklusjon

Behøver du å låne penger til en regning eller en utgift som haster, så kan et smålån eller et forbrukslån være et godt alternativ. Dog vil det ikke være like smart å låne penger dersom man gjør det fordi man allerede har dårlig råd. Lånet må tross alt betales tilbake – med renter.

Sett derfor av kommende feriepenger, skattepenger, bursdagspenger eller hva det måtte være til nedbetaling av lånet. Disse lånene har ofte såpass høy rente at man vil ønske å bli kvitt de innen rimelig tid, gjerne 3 måneder eller mindre om mulig. Hvis ikke kan den totale kostnaden bli såpass stor at lånet neppe er verdt det.